Webbshop
Butiker
Kundservice

Sköteselråd - Utemöbler - Stalands Möbler


Calmar-bord-miljöbild.jpg

 SKÖT OM DINA UTEMÖBLER! UTEMÖBLER I TEAK
Alla Stalands teakmöbler är tillverkade av odlad teak.

Teak är ett mycket tåligt träslag som lämpar sig utmärkt för användning till utemöbler. Teak innehåller olja i sig själv, vilket gör att träet egentligen inte behöver behandlas ytterligare. Behandlas teakmöbeln inte alls kommer träet med tiden att övergå i en gråare nyans.

BEHANDLING MED TEAKOLJA
Om du vill behålla den gyllenbruna nyansen ska du göra enligt följande:

  1. Finslipa det yttersta lagret på teakmöbeln.
  2. Tvätta möbeln med ljummet vatten och såpa.
  3. Låt möbeln torka ordentligt.
  4. Applicera teakolja i ett tunt skikt på möbeln.

Efter ca 20 minuter, torka av överflödig teakolja med en torr trasa. När du är klar bör du skölja trasan noga och hänga upp den för att eliminera brandrisken.

OBS! APPLICERA ALDRIG TEAKOLJA OM MÖBELN INTE ÄR HELT TORR ELLER OM MÖBELN ÄR SMUTSIG. MÖGEL KAN BILDAS OCH DET BLIR SVÅRARE ATT AVLÄGSNA SMUTS.

Om du inte vill använda teakolja är det bra om du någon gång då och då tvättar av möbeln så att inte smuts får fäste. Kom ihåg att möbeln måste vara helt torr efter rengöring/slipning om du ska behandla den med teakolja.

FÖRVARING
Vi rekommenderar att du förvarar din teakmöbel inomhus under vintersäsongen, och helst där luften kan cirkulera och temperaturen håller 5-10 plusgrader.

SVAMP- OCH MÖGELANGREPP
I extrema fall kan din teakmöbel angripas av mögel eller svamp trots att du följt ovanstående instruktioner. Det kan inträffa om möbeln står uppställd under träd, men också p.g.a. luftföroreningar. DIN GARANTI TÄCKER INTE DETTA.

UTEMÖBLER I AINTWOOD
Ett Konstmaterial som är så gott som underhållsfritt och formstarkt. Övermålningsbart med Akrylatfärg.
Rengöring med tvållösning.

FÖRVARING
Garage, uterum eller liknande, där temperaturen inte går under -25 grader C.

UTEMÖBLER I VITLACK ELLER TÄCKLASYR
Trä är ett levande material som både tar upp och avger fukt, vilket kan ge upphov till viss sprickbildning i både trä och lack. Möbelns hållfasthet och funktion försämras dock inte av ytliga sprickor. Skulle det uppstå gula fläckar vid kvistarna i träet, kommer de med tiden att blekas ned av solljuset. Du kan även måla fläckarna med bättringsfärg eller vit täcklasyr för utomhusbruk.

BEHANDLING AV TEAKMÖBLER
För att kunna använda din nya möbel många år krävs ett visst underhåll:

  1. Skydda din utemöbel från fukt och regn. Då möbeln inte används, ställ den gärna under tak eller täck över den med ett överdrag, plast bör dock inte ligga direkt emot möbeln.
  2. Tvätta och torka av möbeln regelbundet. Använd ett milt rengöringsmedel.

Utemöbler i trä är normalt tillverkade av furu som vitlackats eller täcklaserats. Efter en tid kan möbeln behöva bättringsmålas/målas om, använd i så fall färg/lasyr för utomhusbruk.

FÖRVARING
Förvara möbeln inomhus under vintern, i ett svalt och inte alltför torrt utrymme. Tvätta och torka din utemöbel innan du ställer undan den för vintern.

UTEMÖBLER I KONSTROTTING
Konstrotting är ett plastmaterial som är mycket tåligt. Bästa rengöringsmetoden är en trädgårdsslang och en borste för att komma åt mellan de flätade fibrerna. Använd eventuellt ett milt rengöringsmedel eller en tvållösning. Vita möbler är extra känsliga för smuts.

OBS! ANVÄND ALDRIG HÖGTRYCKSSPRUTA.

FÖRVARING
Det bästa vinterförvaringsutrymmet är ett torrt utomhuslager, en källare, ett kallförråd eller liknande. Man kan också täcka över möblerna med ett överdrag över vintern, men tänk då på att det måste vara god luftventilation runt möbeln så att inte skyddsöverdraget ligger direkt emot.

Oavsett material är det alltid bra att ta in möbler under tak när de inte används eller att täcka över dem med plastöverdrag för att skydda dem mot solens blekande strålar och regn. Detta förlänger möbelns livslängd avsevärt.