Webbshop
Butiker
Kundservice

Carl Malmsten - möbler & heminredning - Stalands

CARL MALMSTEN

Carl Malmsten (1888-1972) föddes 7 december 1888. Han uppfostrades i en mycket solid högborgerlig miljö. Hans far och farfar var båda framstående läkare, farfar professor och livmedikus åt Oscar I och de två följande Bernadotte.

Hans morfar, Regis Cadier, som f.ö. var invandrad fransman, grundade Grand Hôtel i Stockholm. Carl Malmsten vantrivdes i skolan. Han var praktiskt lagd och föredrog att arbeta med sina händer. Det berättas att då Carl skulle ta sin mogenhetsexamen, som studentexamen kallades på den tiden, var han så skoltrött att han, då tiden för svenskskrivning var inne, gick upp till sin rektor och bad att få sluta. Rektorn blev upprörd och kontaktade pappan, som lät två väktare hämta sonen och stängde in honom i en cell på Katarina dårhus där han genomförde sitt svenskprov. Sålunda fick han sin mogenhetsexamen och sin studentmössa, vilken han dock aldrig tog på sig. Sitt genombrott fick han då han som 28-åring vann både första och andra pris i en pristävling om inredningar till Stockholms Stadshus. Om detta har han själv sagt att det var de första möbler han överhuvudtaget ritade. Under årens lopp har han framträtt på ett flertal utställningar. En av de första var Hemutställningen i Liljevalchs konsthall och där gjorde han även sin sista utställning.

Inför sin 80-årsdag gjorde han sin sista stora utställning, Rot och Krona på Liljevalchs. Den omfattade hela hans livsgärning med miljö, fostran, möbler och bohag.

carlmalm.jpg